WARSZTATY " Diagnoza i terapia neuropsychologiczna - wprowadzenie". 11 czerca 2016 r.

Warsztaty pt. "Diagnoza i terapia neuropsychologiczna - wprowadzenie", skierowane do psychologów, logopedów, neurologopedów, studentów tychże kierunków i innych specjalistów zainteresowanych tematem funkcjonowania mózgu.
Szkolenie odbędzie się 11 czerwca 2016 roku w godz. 10-15.00 w Poznaniu przy ul. J.H.Dąbrowskiego 79A / I piętro budynku OMEGA.
Koszt warsztatów: 150 zł/os

Plan warsztatu:

Część I

Podstawy teoretyczne neuropsychologii klinicznej:

- podstawowe założenia neuropsychologii

- budowa i funkcjonowanie mózgu

- charakterystyka funkcjonowania poznawczego człowieka – przegląd funkcji poznawczych

- rola neuropsychologii w badaniu interdyscyplinarnym i leczeniu zaburzeń związanych z dysfunkcją funkcji poznawczych

Część II

Praktyczne zastosowanie – podstawy diagnozy neuropsychologicznej:

- diagnoza zaburzeń funkcji poznawczych, emocjonalnych i zachowania w odniesieniu do dysfunkcji ośrodkowego układu nerwowego

- wywiad i obserwacja kliniczna

- badanie funkcji poznawczych – zasady badania oraz przedstawienie wybranych metod badawczych

- diagnoza różnicowa

Część III

Praktyczne zastosowanie – terapia neuropsychologiczna

- podstawy rehabilitacji neuropsychologicznej

- przegląd nowoczesnych metod rehabilitacyjnych stosowanych w neuropsychologii

Materiały oraz polecana literatura:

- materiały dla uczestników – stworzone na podstawie przedstawionej prezentacji

Neuropsychological Assesment Fifth edition by M. Lezak, D.B.Howieson, E.D.Bigler, D.Tranel

- Neuropsychologia Kliniczna K.Walsh, D.Derby

- Neuropsychologia Kliniczna. Urazy Mózgu. Tom 1 i 2 M.Pąchalska

- Wprowadzenie do Neuropsychologii Klinicznej A.Herzyk

Szkolenie poprowadzi praktykujący psycholog, mgr Anna Rajewska, , terapeuta poznawczo-behawioralny.
Ukończyła studia na Uniwersytecie A. Mickiewicza w Poznaniu na kierunku psychologia, specjalność psychologia kliniczna oraz 4-letnie szkolenie z terapii poznawczo-behawioralnej w Centrum Terapii Poznawczo-Behawioralnej w Warszawie. Pracuje na oddziałach neurologicznych w poznańskich szpitalach oraz prowadzi terapię w prywatnej praktyce na terenie Poznania.
Zajmuje się diagnozą neuropsychologiczną oraz rehabilitacją funkcji poznawczych u osób po urazach mózgu, udarach, w przebiegu procesów otępiennych. Prowadzi terapię poznawczo-behawioralną dla osób dorosłych oraz młodzieży i dzieci w wieku szkolnym.
Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Terapii Poznawczo-Behawioralnej.

Zapisy na warsztaty pod adresem: fundacja.orchidea@gmail.com lub poprzez kontakt na str : www.fundacjaorchidea.pl

Obowiązuje wpłata w wysokości 50 zł, na konto Fundacji (po potwierdzeniu przyjęcia zgłoszenia i informacji o dostępności miejsc) oraz dopłata do całości na 5 dni przed rozpoczęciem warsztatów.
Nr konta Fundacji: 27 1020 4027 0000 1102 1334 5931
Opłaty za warsztaty pokryją koszty organizacyjne oraz zostaną wykorzystane na cele statutowe Fundacji "ORCHidea".

ZAPRASZAMY!